FINEPIXEL

Kleding adviezen
 
Wat trek je aan voor een fotoshoot? Belangrijk is dat je je lekker voelt. Je moet je vooral niet opgedirkt, stijf of ongemakkelijk voelen. Hoe lekkerder jij je voelt, hoe beter dat overkomt op de foto. Probeer vooraf een paar setjes uit (liefst zo verschillend mogelijk) en neem deze mee zodat we tijdens de fotoshoot kunnen variëren. Hieronder vind je een aantal tips en aandachtspunten.

Kies je voor een zwart-wit foto dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Effen, zwarte (donkere) kleding is op de foto donker en trekt de aandacht meer naar de huidtinten, welke licht grijs worden. Jeans/spijkerstof geeft in zwart-wit altijd een mooi effect en combineren met bijna alles. Patronen, cijfers en letters vragen om aandacht, let hier dus op met de keuze van je kleding.

Kies je voor een foto in kleur dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

Waar komt de foto straks te hangen? Kijk wat op die plaats in huis de mooiste kleuren zijn om te combineren. Probeer heel bewust te kijken of de kleuren in je kleding puur de modekleuren van dat moment zijn. Vindt je die over een jaar ook nog mooi? Jeans/spijkerstof is ook hier altijd goed, je kan er eindeloos mee combineren. Sta er even bij stil dat als één persoon in een groep een felle kleur aanheeft, hij of zij ook automatisch meer opvalt. Probeer kleding met motieven en drukke prints te voorkomen

Portret- en glamourfotografie

Kies je kleding met in gedachten het doel van de foto's. Moeten deze een klassiek uitstraling hebben of juist een hippe en funky uitstraling? Gebruik je de foto's op bijvoorbeeld je CV of LinkedIn, dan is een 'business look' aan te raden (mantelpak of kostuum). Neem sowieso wel meerdere setjes kleding mee naar de fotoshoot. Wil je stijlvolle glamourfoto's, dan zal je kleding ook deze allure moeten uitstralen! Neem naast jurken, rokjes, topjes, broeken, schoenen, etc., ook verschillende (kleuren) setjes ondergoed/lingerie mee. Zo kan je afwisselen als toch blijkt dat 'dat ene setje' niet mooi past bij 'die ene jurk'! Ook kunnen de juiste accessoires bijdragen aan fantastische foto's.

Zwangerschapsfotografie

Bedenk vooraf welke kleding je graag aan wilt op de foto, maar neem wel meerdere setjes kleding mee naar de fotoshoot. Dit hoeft niet persé zwart of wit te zijn, kleur werkt juist ook heel leuk. Ook transparante stoffen (bijvoorbeeld je bruidssluier), een dik vest of sjaals geven een mooi effect. En denk eens aan een stoere- of juist een sexy uitstraling! Het allerbelangrijkste is dat jij je lekker voelt, draag dus iets wat bij jou past. Zorg er ook voor dat je nagels netjes verzorgt zijn (ook van eventueel je partner), zodat dit ook mooi lijkt op de foto!

Kinderfotografie

Kleuren doen het altijd goed bij kinderen. Gaan er meerdere kinderen met elkaar op de foto? Zorg dan dat er niet teveel prints(liever niet) door elkaar gecombineerd worden. Ook een spijkerbroek met wit shirtje werkt goed bij kinderen waardoor de gezichtjes goed tot hun recht komen. Of ieder kind in een verschillende kleur shirtje. Maar vooral makkelijk en casual zodat ze lekker hun gang kunnen gaan en spontaan op de foto komen. Draag bij voorkeur geen maillot, bij kinderen zijn blote voeten vaak het mooist en dat gaat met een maillot wat lastig.

Familiefotografie / groepsfotografie

Kies twee of drie bij elkaar passende kleuren en stem dit op elkaar af. Gebruik zo min mogelijk verschillende prints door elkaar zoals streepjes, ruitjes, bloemen, grote logo's, merken etc. Het hoeft beslist niet allemaal effen te zijn, maar voorkom dat iedereen een verschillende print draagt wat druk en chaotisch overkomt. Bedenk ook dat, als iedereen in een lichte kleur gekleed is, die ene persoon in het zwart er heel erg uitspringt. Dat geldt natuurlijk ook andersom (groep donker, een persoon licht) Denk ook aan de seizoenen: liever geen dikke winterse trui voor de een terwijl de ander een zomers hemdje draagt.

Hou er rekening mee dat ik meestal vraag om schoenen en sokken uit te doen bij de fotoshoot! Dit zijn heel wat adviezen en natuurlijk ben je vrij om uit te kiezen wat je draagt (het is tenslotte jou fotoshoot), maar doe er je voordeel mee!

Ga voor meer tips naar pagina's

  1. DE FOTOSHOOT
  2. FACE WORK
  3. MAKEUP
  4. EEN BETER MODEL
  5. KLEDING